Murlockij eMagyarország fejlődéséről

2010.01.16. 22:09 sanya18

Mivel az oly nagyon vágyott baby-boom a nehéz helyzetbe került kis eOrszágunk túlélésének és felemelkedésének vélhetőleg egyetlen módja, ezért természetesen egyik legfontosabb feladatunk ennek sikeres véghezvitele. De a hogyan, a miért és a miként módját érdemes némely etikai szempont alapul vételével is megtenni.

Előző cikkemben http://www.erepublik.com/en/article/murlockij-velemenye-az-erepublikrol-es-jatekstilusokrol-egyarant-1133563/1/all amit egy eFrancia cikkre írtam válaszol, igyekeztem leírni az eRepublik működésének speciális alapfelvetéseit közép-európai, magyar játékos szemével. Ha esetleg érdeklődsz a téma iránt, először javasolnám, hogy olvasd el hogy elkerülhessünk némely félreéértést.

1. A játékosok jelenlegi bázisáról

eMagyarország felemelkedése köztudomásúlag annak a sikeres expanziónak köszönhető amit híres játékostársunk Quicksilver segítségével hajtott végre az ország. Mivel a játék alapvetően az országok közötti IRL problémákra és ellentétekre épül, természetes, hogy a toborzásnak pont ezek az érzelmek adják az elsődleges alapot. Ebben én semmilyen kivetnivalót vagy problémát nem látok.

A mindenki által közismert magyar-román, szerb-horvát, lengyel-németellentétek adják ma az eRepublik értelmét, mozgatják az eseményeket és tartják aktívan a játékosok érdeklődését. A végletesen elnagyolt katonai/politikai modulokkal, a játék szociális aspektusaival a Lajtától innen nem lehet sok új játékost bevonni, de talán érdemes felhívnom a figyelmet arra a folyamatra, ahogy az egyre nehezebbé és sürgetőbbé váló fejlődési kényszer hogyan befolyásolta és befolyásolja most is az eMagyar közösség életét.

A kétrégióssá fogyott, eRomán megszállás alatt lévő eMagyarország és a kiválóan megírt, a népszerű Indexen elhelyezett cikk együttese telitalálatnak bizonyult,

"Évek óta olvasom az index.hut, de ez az első olyan cikk ami miatt regelek :P" – írta például Giba egy a cikkhez fűzött kommentjében. "Ez a játék megfogott azért, mert ha összefogunk magyarok visszaszerezhetjük nagy Magyarországot, de ha teljes az összhang, magunkhoz csatolhatjuk egész Európát! Nem kicsi a tét! Ha a valóságban eladtuk kicsiny országunk, legalább eMagyarországnak hozzunk dicsőséget!"

írták annó a cikkben (kiemelések tőlem), és a hazaszeretet meg a kihívás rengeteg új és értékes játékost hozott a játékba.

2. eMagyarország evolúciója

Aztán telt-múlt az idő, sikeresen visszafoglaltuk eMagyarország területét, a csecsemők erős és jólszervezett hadsereggé értek a csaták tüzében. És ekkor újra választás elé kerültünk:
Hogyan tovább? Az ország vezetősége felismerte, hogy új célokat kell kitűznünk, úgy vélték, ha nem teszünk semmit akkor csak a hanyatlás, a dekadencia, a polgárháború vár ránk, és sokkal gyorsabban fogunk összeomlani mint ahogy felemelkedtünk.

Csak a cél volt a vitatott, merre induljunk? Két elképzelés küzdött egymás ellen:
-Érzelmi megközelítés: Hozzuk létre a történelmi Magyarország virtuális mását, foglaljuk el szomszédainktól a hiányzó területeket
-Játéktechnikai megközelítés: Foglaljuk el azokat a területeket szerte az eVilágon, amelyek valamilyen gazdasági előnyt biztosíthatnak nekünk (a high regiók ugyebár)

És 2009. tavaszán ez az utóbbi megközelítés győzött. (és egyben elvetve azokat a sárkánymagvakat, amik eMagyarországon is sajnos létező megosztottságához vezettek)
Az akkor már igencsak unatkozó eIndonéziával kirobbantottuk a III. Világháborút és számtalan csatában létrehoztuk, kivívtuk magunknak az eMagyar Birodalmat.

De semmi sem tart örökké, eFlorida, az eUsa utolsó erődjének elfoglalására már nem jutott elég erő és akarat. A háborúban megerősödött és egységre talált ellenfeleink lassan, de biztosan újra visszaszorítottak bennünket és szövetségeseinket, utolsó, legfontosabb gyarmatunk Heilojiang aka. HelloKitty maradt csak meg nekünk.

Ekkor az ország vezetői újra válaszút előtt álltak a sorvadásnak indult közösségünkre tekintve. Mit tegyünk most? Érdekes módon ez a kérdés sokkal kevésbé jelent meg élesen az eMagyar sajtóban, bőven elmosták az épp aktuális politikai botrányok, a foszladozó magyar összetartás egyre élesedő vitái, az inkompetens vagy gyakorlatlan, de éppen az elégedetlen eMagyar közvélemény által pajzsra emelt új vezetők hibái.
Hosszú ideig tartott, míg a kérdés eldőlt, az eMagyar elit oszlopos képviselője,Feherlofia Koppanytúlélésünk érdekében engedett az immár jóval meghatározóbb Nagy-Magyaroszágot pártolóknak a játéktechnikai megközelítésban amúgy is elbizonytalanodottak helyett.

A támadás eredménye eRománia ellen közismert. eErdély java részét ideiglenesen sikerült elfogalnunk az ideiglenesen újra összefogó, de legalább is csendben asszisztáló közvéleménynek és a NMA alapnak köszönhetően.

A győzelem azonban pirruszinak bizonyult több szempontból is:

-Belpolitikai szempontból:
Nem sikerült visszacsábítani, reaktivizálni a frontokról olyannyira hiányzó inaktívvá vált játékosokat,Field Marshallokat De akkor legalább isnem sikerült a RL közvélemény újabb érdeklődő jelentősebb csoportjait sem bevonni.

-Külpolitikai szempontból:
A menetrendszerűen érkező ellentámadás (azaz Kitti) védelme olyan iszonyatos kötséggel járt, hogy a gazdaságilag/katonailag már így is legyengült eMagyarországnak minden fontosabb anyagi tartalékát fel kellett áldoznia (beleértve az UVVAalapját is)És ez alapot jelentett az EDEN offenzívánakarra, hogy az eVilág európai felének erőviszonyait számunkra igencsak hátrányosan teljesen átrendezze az éppen akkor robbanó lengyel baby-boommal karöltve. Mozgásterünk, befolyásunk ezáltal sajnos radikálisan lecsökkent.

3. eMagyarország jelene

Azóta majd egy hónap megint csak eltelt. A sikeres baby-bumm márcsak a lengyel siker miatt is égetően szükségessé, immár létfontosságúvá vált. De a fentebb vázolt nehézségek ezt igencsak nehézzé teszik ma is.
Kompromisszumokra kényszerültünk, méghozzá komoly etikai és szakmai kompromisszumokra a továbblépés érdekében:

a. Spamhadjárat
Minden létező nyilvános helyre a megfelelő linkeket bepréselés sikeressége erősen vitatott, mert: ezt az eszközt rengetegen alkalmazzák, mindenféle, gyakran IRL politikai, vagy kommerciális célokért. Közismert, hogy a honlapok tulajdonosai és üzemeltetői az utóbbi időben aktívan igyekeznek a spammelők ellen fellépni, és nagyon sok olvasóban amúgy is egyre nagyobb visszatetszést kelt.
b. Igazi kemény forintből online-kampány
A közelmúltban kezdeményezés indult http://www.erepublik.com/en/article/alternat-v-baby-boom-feln-tt-j-t-kosoknak--1136572/1/all Hogy a játékosok közadakozásából indíthassunk kampányt a toborzás érdekében. Ez komoly valódi áldozatot igényel a rengeteg munka mellett, és ameddig nem szerzünk magunknak egyMagyar Partertaddig azon online helyek ahova elég a kevéseke összegyűlt pénz igencsak korlátozott.
c. Kompromisszum a célcsoport tekintetében
Ez összefügg az előző ponttal, és bár senkinek nincs joga megítélni játékostársát, mégis azt gondolom, meg kell húzni azt az alsó etikai határt amivel kampányolunk. A más játékosok, csoportok, országok lejáratására, gyűlöletkeltésre, a gyűlölet meglovaglására tett rövidtávon sikeres erőfeszítések szerintem hosszú távon meg fogják magukat bosszulni:
-Mindenképpen együtt kell dolgoznunk, élnünk, harcolnunk az újonan jöttekkel, jöjjenek azok bárhonnan, gondolkozzanak azok bárhogyan is eMagyarország és a világ dolgairól.
Csak egy (szándékosan szélsőséges) példa; hiába tudunk cikket bejuttatni egy speciális szubkultúra online színterére, teszem azt a Nekrofil Szeretők Lapjára (kitalált honlap)
Nem éri meg.
Előbb utóbb be kell hogy építsük az ő elképzeléseiket vágyaikat, óhajaikat a közösségünkbe. És ha ez túl sok emberben visszatetszést kelt (teszem azt ők az élőket tartják vonzóknak, nem a többhetes hullákat)akkor azzal a közösségépítés és az együttes, közös célokon alapuló játék helyett csak a harag, a gyűlölködés, a széthúzás magvait vetjük el. Ha a Kun Béla Kommunista Körének illegalitásban küzdő tagjai, vagy Ludditák lesznek eRepublik játékosokká akkor nehezen fogunk zöldágra jutni a magántulajdon, vagy a számítógépünk épsége kérdésében.

Meg kell tartani és be kell tartani azokat a közös, a játékosok többsége által elfogadott alapértékeket és alapeszményeket amiket mindenkinek érdemes elfogadni aki eMagyarország új virágkorán (most épp túlélésén) dolgozik, politikusként, újságíróként, katonaként vagy akárhogyan.
Sajnos a cikkem méretei ismét rekordokat döntögetnek, de ígérem, amennyiben lesz arra igény, szeretném egy másik cikkemben megtalálni azokat a közös, mindenki számára elfogadható alapértékeket amikkel továbblendíthetjük eMagyarország szekerét egy új, közös jövő felé. A hozzászólásokra igyekszem válaszolni, örömmel várom a kommenteket.

Továbbá szeretnék köszönetet mondani Stadler Citynek és Nabuccoonak a pozitív segítő hozzáálásukért, ami a cikkem megírására ihletett.

Murlockij

 

Játsz velünk Te is!

Címkék: vélemény sajtó január toborzás erepublik

A bejegyzés trackback címe:

https://erepublik.blog.hu/api/trackback/id/tr701678085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.